Jom cuba masak แกงเขียวหวานไก่ Kaeng Kiew Wan Kai atau Gulai Ayam Hijau....
Bahan-Bahan
Sebatian Gulai
Cili hijau panjang
Cili padi hijau
Bawang putih
Serai
Kunyit hidup
Bawang merah
Akar ketumbar
Parutan kulit lima purut
Belacan bakar
Lada putih
Ketumbar
Jintan putih
Garam
Bahan Reneh
Ayam dipotong kiub
Krim buah nyiur atau santan likat
Terung hijau bulat
Terung pipit
Daun limau purut
Temu kunci
Daun selasih
Gula melaka
Sos ikan
Cara
1. Tumbuk halus semua bahan untuk sebatian gulai. Bila sudah siap, baunya pun semerbak.
2. Tumis sebatian gulai dengan api sederhana dengan sedikit minyak. Tumis sehingga hilang hijau sebatian gulai itu.
3. Bubuh 2-3 sudu teh krim nyiur pada satu masa. Tumis sehingga krim diserap oleh sebatian. Kemudian tambah krim sikit-sikit sehingga menutup dasar periuk dan habis semangkuk. Rebus sekejap dalam beberapa saat.
4. Bubuh ayam dan reneh beberapa minit supaya ayam masak.
5. Bubuh terung pipit dan terung hijau bulat. Biar beberapa minit untuk memasak terung itu.
6. Bubuh temu kunci dan daun limau purut yang dikoyak. Kacau-kacau.
7. Bubuh gula melaka dan sos ikan. Ketika itu, sudah mendidih.
8. Boleh bubuh daun selasih secekak.
9. Biar seminit mendidih.
10. Hias kemudian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan